Мессаге Ицон
E-mail adresa
jzudzmojkovac@t-com.me
Пхоне Ицон
Telefon
+382 (0)50 472 246
Dzmk 2

Историјат Дома здравља Мојковац

   Здравствена служба представља важан сегмент сваког напредног друштва. Иако је здравствена служба Мојковца релативно млада , постоји од 1953.године пршло је већ неколико генерација здравствених радника који су свој радни вијек и великим дијелом животни уложили у развој здравствене службе Мојковца. Развој здравствене службе Мојковца може се подијелити на три периода :

  • Период рада Здравствене станице само са једним љекаром;
  • Период рада Здравствене станице са више љекара од 1963.до 1972.године и
  • Рад Дома здравља „Бошко Дедејић“ Мојковац од 1972 до данас

Дзмк 2

   Први здравствени радници били су љекарски помоћник Видак Секулић и болничарка Љубица Вуковић. Они су почели радити у тада изграђеној згради амбуланте 1949.године која је била приземна и са скромним условима. Реновирањем зграде 1959.године зграда је проширена за стационар, а такође је дограђен дио за апотеку, кухињу и вешерај. Љекари из Бијелог Поља су три пута недељно обилазили и збрињавали пацијенте све до маја 1953.године када др Герик Рудолф прелази да ради у Мојковац, који одлуом Народног одбора Општине Мојковац постаје Здравствена станица. За првог управника именован је др Герик. Од 1961.године управник  постаје др Рајко Стевовић а потом након 1972.године када Здравствена станица постаје Дом здравља за првог директора је именован др Тодор Баковић.

Дзмк 1

   Изградњу Дома здравља у многоме је помогао убрзан развој дрвне индустрије „Вукман Крушчић“ као и развој рударства руднику „Брсково“, касније порастом броја становника и изградња хотела, гимназије и основне школе. Дом здравља је један од првих новоизграђених здравствених објеката у Републици. Била је то златна деценија у здравству када је 70их година директор Републичког завода за социјално осигурање био Бранко Филиповић чије су заслуге немјерљиве за изградњу тадашњих здравствених објеката. Свечано отварање Дома здравља било је 4.новембра 1972.године. Послије одласка др Тодора Баковића из Мојковца за директора је именован Др Радован Јовановић, специјалиста гинеколог који је ту фукцију обављао од 1985.године. У периоду од  2011.године до фебруара 2021.године функцију директора је обављала др Иконија Минић, специјалиста пнеумофтизиолог. Од фебруара 2021.године директор Дома здравља Мојковац је др  Милоје Зејак, специјалиста педијатар.

Оставите одговор