Мессаге Ицон
E-mail adresa
jzudzmojkovac@t-com.me
Пхоне Ицон
Telefon
+382 (0)50 472 246
Djevojka 800 x 599

Превенцијом до здравља – национални програм раног откривања карцинома грлића материце

Здравствене установове у Црној Гори почеле су спровођење Националног програма раног откривања карцинома грлића материце. Наиме, након карцинома дојке ово је прво сљедеће обољење које погађа жене у Црној Гори, независно од старосног доба. Још једна поражавајућа чињеница је да од њега умре већина жена јер се јаве љекару када је болест већ узела маха и веома мало се може урадити.

Дјевојка 800 x 599

Из тих разлога, Министарство здравља је започело програм који захваљујући резултатима скрининга може открити ову болест у раној фази. Наиме метода је потпуно безболна и заснива се на узимању бриса на ХПВ вирусе, који су најчешћи узроци настанка карцинома грлића материце, који је 100% излечив ако се открије у преинвазивној фази.

Пацијенткиње ће бити позиване да дођу на бесплатан преглед, узимање бриса и савјет код изабраног гинеколога.

Планирано је организовано позивање пацијенткиња на основу старосног доба, прво ће бити позиване пацијенткиње годишта од 1984.до почетка 1988.

Моле се суграђанке да се одазову позиву и превенцијом заштите своје здравље.

Оно што би нагласили јесте, да је  важно да у овај програм улазе и жене које се осјећају здраво, немају тегоба и нијесу морале да се јављају гинекологу због проблема. Водите рачуна о свом здрављу, јер бригом о себи штитите своју породицу и дајете најбољи примјер будућим генерацијама. 

Оставите одговор